You’re viewing a version of this story optimized for slow connections. To see the full story click here.

Ζηταμε εναν smoke free κοσμο

Story by Oneman Gr May 25th, 2017

Ουτοπιστές. Νομίζω έτσι αποκαλούν εκείνους που ονειρεύονται έναν κόσμο καλύτερο από τον δικό μας. Ένας κόσμο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γης και των ανθρώπων της όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε και τα ζούμε καθημερινά αλλά σε μια μορφή λίγο πιο ονειρική, λίγο πιο ιδανική. Και το κακό με το να σε αποκαλέσουν ουτοπιστή είναι ότι τις περισσότερες φορές έχουν δίκιο. Στην περίπτωση του καπνού, θέλω να πιστεύω ότι έχουν άδικο.

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο χωρίς καπνό, έναν κόσμο χωρίς τις δυσμενείς για το περιβάλλον μας επιπτώσεις του τσιγάρου. Έναν κόσμο στον οποίο ο αέρας που αναπνέουμε είναι απαλαγμένος από καπνό και σε καλεί να πάρεις την πιο βαθιά ανάσα. Σαν εκείνη που παίρνεις όταν βγαίνεις από το αμάξι σου σε ένα λιβάδι στην εξοχή. Σαν εκείνη που παίρνεις όταν βγαίνεις από το νερό μετά από ένα μακροβούτι που σου έχει κόψει την ανάσα.

Πόσο μακριά είναι αυτός ο κόσμος; Με το τσιγάρο να έχει διεισδύσει σε κάθε κοινωνία του πλανήτη σε ένα τρομακτικά μεγάλο βαθμό, το σενάριο ενός smoke free κόσμου μοιάζει πράγματι σχεδόν αδύνατο. Αλλά είναι η τεχνολογία, η εξέλιξη και οι εναλλακτικές που εμφανίζονται πλέον στη ζωή εκείνων που αγαπούν το κάπνισμα, που κάνουν όλους μας να αισιοδοξούμε ότι ο καπνός και ό,τι άλλο αυτός φέρνει στη ζωή μας, μπορεί να μειωθεί αν όχι να εξαφανιστεί.

Πριν λίγα χρόνια ήρθε στη ζωή μας το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ξαφνικά έβλεπες τόσο κόσμο να γεμίζει με υγρό κάτι περίεργα σκευάσματα και να συγκρίνει τιμές και γεύσεις λες και μιλούσε για ναργιλέ. Φέτος είδαμε στην Πανεπιστημίου, στο The Mall και σε άλλα σημεία της πόλης να ξεφυτρώνουν τα πάλλευκα καταστήματα του IQOS και τους καπνιστές να ανακαλύπτουν την πλέον "πράσινη" επιλογή, που ήδη σπάει ταμεία στον υπόλοιπο πλανήτη.

Όχι, όχι, δεν θεωρώ ότι θα σταματήσουν μονομιάς οι φίλοι μου να καπνίζουν και να γεμίζουν το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, τα πνευμόνια μου με τον καπνό τους. Αλλά ξέρω πολύ καλά ότι όσο περνούν τα χρόνια είναι κι εκείνοι πιο δεκτικοί στο να δοκιμάσουν την εναλλακτική, να προσπαθήσουν να αλλάξουν συνήθειες για το δικό τους καλό, να σεβαστούν αυτό που ζητώ εγώ.

Και δεν είμαι μόνο εγώ. Το Oneman, με μία πραγματικά σύντομη αναζήτηση, γιατί είναι τόσοι πολλοί εκεί έξω που ονειρεύονται έναν smoke free κόσμο, βρήκε 5 ανθρώπους που ο καθένας για το δικό του λόγο ξεχωριστά, μαρτυρούν ότι ένας κόσμος χωρίς καπνό, είναι ένας κόσμος πολύ πιο ανθρώπινος, ένας κόσμος στον οποίο θα χαίρεσαι να ζεις.

Ο barista Σωκρατης Αναστασιαδης

TF6A1878.jpg

Φρούτα, μπαχαρικά, σοκολάτα είναι γεύσεις που υπάρχουν στο προφίλ του καφέ. Είναι πολλοί εκείνοι οι άνθρωποι που δεν έχουν γευτεί ποτέ στην ζωή τους τον καφέ όπως θα έπρεπε να τον έχουν γευτεί. Είτε γιατί δεν είχαν την ευκαιρία είτε γιατί δεν το αναγνωρίσανε. Δοκιμάζουμε κάτι και λέμε μου θυμίζει ένα μπισκότο που είχα φάει. Όταν χάνονται αυτά χάνεται και όλο το πνεύμα. Αν μπορείς να γευθείς σε ποσοστό 60 τοις εκατό αυτό που δοκιμάζεις, χάνεις ένα 20 τοις εκατό σε αυτό που μπορείς να απολαύσεις. Για όσους το βλέπουν σαν απόλαυση. Επίσης υπάρχει μεγάλο κομμάτι των πελατών που δυσανασχετεί έναντι των καπνιστών όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Οι καπνιστές που έχουν αυτή την συνήθεια αρκετές φορές δεν σέβονται αυτούς που δεν την έχουν. Όσον αφορά τον ίδιο τον καταναλωτή τον καπνιστή, ο ίδιος στερείται ένα ποσοστό γεύσεων λόγω του ότι ο καπνός επηρεάζει τους γευστικούς κάλυκες. Όσον αφορά εμάς, στο παρασκευαστικό κομμάτι, όταν καίει η μύτη σου ή ο λαιμός σου από τον καπνό, δεν μπορείς να ρυθμίσεις σωστά τον καφέ και να έχεις μια σταθερή ποιότητα στο προϊόν σου. Πάνω από όλα βλέπεις μια μεγάλη έλλειψη σεβασμού απέναντι στον κόσμο που επισκέπτεται έναν χώρο. Πιστεύω θα έπρεπε να απαγορευτεί το κάπνισμα σε τέτοιους χώρους. Υπάρχουν εξάλλου τόσες επιλογές ακόμα και για τους λάτρεις του είδους. Υπάρχει το ηλεκτρονικό κάπνισμα αλλά και κάποιες πιο καινούριες, λιγότερο ενοχλητικές επιλογές που έχω δει πλέον στην πόλη και δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τον καπνό του τσιγάρου.

* Ο Σωκράτης Αναστασιάδης είναι ιδιοκτήτης του In Cafe (Πύρρωνος 7, Ηλιούπολη, έναντι Σταθμού Μετρό Ηλιούπολη)

TF6A1903.jpg
TF6A1889.jpg

η εγκυοσ χρυσουλα κουρβισιανου

TF6A2050.jpg

Οι περισσότεροι γύρω μου καπνίζουν πολύ με αποτέλεσμα να καπνίζω και εγώ μαζί τους χωρίς επιλογή. Και το μωράκι τι φταίει; Σε 4 μήνες έρχεται στον κόσμο και σκέφτομαι πόσο ιδανικός φαντάζει ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο για το μικρό μου αγγελούδι, για όλα τα παιδιά του κόσμου και όλους μας γενικότερα! Χωρίς προβλήματα υγείας που πολλές φορές προκαλούν ακόμα και θάνατο, χωρίς καπνό, με καθαρό αέρα και ευχάριστο κλίμα σε όλους τους χώρους. Χωρίς να τσούζουν τα μάτια μας και να μυρίζουν τα ρούχα μας δυσάρεστα. Ένας κόσμος που δε θα χρειάζεται το τσιγάρο για να χαλαρώσεις, να περάσεις καλά ή να ξεδώσεις. Που η νευρικότητα ή η αμηχανία δε θα βρίσκει λύση μέσα από αυτό, ούτε το στυλ κανενός θα προσδιορίζεται. 'Ένας κόσμος όπου η υγεία, ο αθλητισμός, η καλή διάθεση, η παρέα και η δημιουργική απασχόληση θα υπερκαλύπτουν το παιχνίδι του μυαλού που προκαλεί το τσιγάρο και θα απαλλάσσει τους καπνίζοντες και τον περίγυρο τους από όλες τις δυσάρεστες συνέπειες.

TF6A2072.jpg
TF6A2047.jpg

ο αθλητησ νικοσ μιχαλοσ

TF6A1963.jpg

Ένας κόσμος χωρίς τον καπνό του τσιγάρου είναι ένας κόσμος που τον θέλει ο καθένας, είτε είναι αθλητής είτε όχι. Άλλοι βέβαια το θεωρούν μια εκτόνωση από την καθημερινότητά τους κάτι το οποίο είναι λάθος. Εγώ προσωπικά θα ήθελα έναν smoke free κόσμο για τρεις λόγους. Πρώτον, θέλω να μην υπάρχει τσιγάρο μέσα στα γήπεδα, γιατί και εμείς οι αθλητές πολλές φορές δυσκολευόμαστε πολύ. Δεύτερον, ο αθλητής δεν πρέπει να καπνίζει γιατί χάνει πολλή ενέργεια, δύναμη και κουράζεται πολύ πιο εύκολα αφού δεν έχει ανάσες. Τέλος είναι αντιαισθητικό ένας αθλητής να καπνίζει όπως μία γυναίκα είναι αντιαισθητικό να περπατάει με το τσιγάρο στο χέρι.

* Ο Νίκος Μίχαλος είναι αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου

TF6A2031.jpg
TF6A1967.jpg
TF6A1993.jpg

ο chef δημητρησ χατζηδημητριου

TF6A1906.jpg

Είμαι φανατικός αντικαπνιστής από μικρός γιατί ο πατέρας μου κάπνιζε μέσα στο αμάξι στα ταξίδια και ξενερώναμε όλοι. Από μαγειρικής άποψης, το τσιγάρο χαλάει την αίσθηση της γεύσης και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γευστικό υπόβαθρο κάθε πιάτου. Μέχρι που φτάνει η αλμύρα ή οι οξύτητες του και γενικά να το απολαύσουμε σε όλο του το εύρος. Εκτός όμως από αυτό μου τρώει αρκετή εργατοώρα και από τους εργαζόμενούς μου. Πάντα πρέπει να χαλαρώνουμε αλλά δημιουργείται μια κόντρα για το αν θα πάρουν διάλλειμα ή όχι. Γενικά ένας smoke free κόσμος θα ήταν σε πολλά επίπεδα καλύτερος και φυσικά θα μας επέτρεπε να απολαύσουμε πολλές περισσότερες γεύσεις.

* Ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου είναι chef στο Bella Vespa (Κύπρου 11, Γλυφάδα)

TF6A1934.jpg
TF6A1928.jpg

η δημοσιογραφοσ ερρικα ρουσσου

TF6A1872.jpg

Η μυρωδιά, η αίσθηση της κόλλας στα χέρια, η δυσκολία στην αναπνοή. Ώρες ώρες σκέφτομαι πώς θα ήταν η ζωή μου αν ο διπλανός μου στο γραφείο κάπνιζε εν ώρα εργασίας. Σκέφτομαι την δυσοσμία στην αναπνοή του ενώ μου ζητάει κάποιο παραδοτέο κείμενο, σκέφτομαι το αγκωμάχημα καθώς αναζητώ το κλεμμένο μου οξυγόνο. Και σιγά που θα κατάφερνα να συγκεντρωθώ με τέτοιο ντουμάνι. Μία εικόνα χίλιες φρίξεις. Η μάλλον χίλιες και μία. Τα κίτρινα δόντια, τα βρόμικα χέρια των φίλων μου, έρχονται στο μυαλό μου. Πόσο δύσκολο θα μου ήταν να είμαι με έναν άντρα που καπνίζει, σκέφτομαι. Παίρνω μία μεγάλη δυνατή ανάσα. Παίρνω άλλη μία. Έπειτα χαλαρώνω. Ευτυχώς, δεν είμαι υποχρεωμένη πάντα να ζω στον καπνό τους. Κάτι είναι και αυτό. Ξέρεις όμως τι με εκνευρίζει περισσότερο; Ότι ταξιδεύω και στις άλλες χώρες είναι όλα αλλιώς. Η νομοθεσία τηρείται. Όταν λένε ότι δεν καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους, δεν καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους. Στην Αμερική κανείς δεν κάνει κανονικό τσιγάρο στα μπαρ. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, υπάρχουν μαγαζιά όπου επιτρέπεται μόνο το IQOS που δεν βγάζει καπνό, δεν έχει στάχτες, δεν μυρίζει τσιγαρίλα. Σέβονται τον διπλανό τους και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, πότε;

* Η Έρρικα Ρούσσου είναι δημοσιογράφος της 24MEDIA, αρθρογραφεί στο Oneman.gr

TF6A1861.jpg
TF6A1846.jpg

Ο κόσμος χωρίς καπνό δεν είναι ουτοπικός. Είναι απλά ένας στόχος μακρινός που η τεχνολογία και η δική μας θέληση μπορεί να τον φέρει πιο κοντά. Αρκεί να το ζητήσουμε.

Footnote: Επιμέλεια: Χρήστος Χατζηιωάννου - Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Φωτό: Νικόλας Μάστορας