You’re viewing a version of this story optimized for slow connections. To see the full story click here.

Τεσσερα cocktail με κληρονομικο χαρισμα

Γνωρίσαμε τους Έλληνες φιναλίστ του Bacardi Legacy Cocktail Competition και δοκιμάσαμε τα cocktails που θα αποτελέσουν την πολύτιμη κληρονομιά της επόμενης μέρας.

Story by Oneman Gr December 7th, 2016

Ο διαγωνισμός Bacardi Legacy βρίσκεται στην τελική του ευθεία. Οι τέσσερις Έλληνες φιναλίστ έχουν αρχίσει ήδη το ταξίδι τους με ορίζοντα τον Ευρωπαϊκό ημιτελικό στη Μαδρίτη, στις 28 Φεβρουαρίου και, βέβαια, τον παγκόσμο τελικό του Βερολίνου. Στα αμπάρια τους μεταφέρουν μπόλικο πολύτιμο ρούμι με το οποίο θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα cocktails. Ο καθένας το δικό του. Αυτό που πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα την ιστορία του Bacardi και μπορεί να γίνει το σημείο αναφοράς για το μέλλον του.

Το Bacardi, βλέπεις, από το 1862 μέχρι σήμερα, μας έχει προσφέρει εκτός από ενδιαφέρουσες ιστορίες και μερικά από τα διασημότερα cocktails. Mojito, Cuba libre, Daquiri: όλα τους πασίγνωστα, όλα τους χαραγμένα στο χρόνο. Αυτό ακριβώς θέλουν να πετύχουν και φέτος οι τέσσερις φιναλίστ του Bacardi Legacy στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουν ένα cocktail που θα αφήσει το στίγμα του και θα συνεχίσει τη μεγάλη αυτή κουλτούρα.

Εμείς συναντήσαμε τους φιναλίστ, τους παρακολουθήσαμε να φτιάχνουν το cocktail τους, δοκιμάσαμε τις δημιουργίες τους και τους αφήσαμε να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό που κάνει το δημιούργημά τους ξεχωριστό. Και είμαστε εδώ για να αφηγηθούμε τις ιστορίες τους.

Phoenix by θοδωρης κωνσταντινιδησ

Phoenix - Teo Konstantinidis (5).jpg

Η πρώτη στάση έγινε στην Γλυφάδα, στο Amigos Mexican Bar. Εκεί συνάντησα τον Θοδωρή Κωνσταντινίδη. Αρχοντικός κι επιβλητικός (λόγω ύψους) άρχισε να μας μιλάει για το Phoenix. “Ήθελα ένα ποτό που να θυμίζει όλη την πορεία της Bacardi. Κατέληξα στο όνομά του μετά από αρκετή αναζήτηση: Όπως ακριβώς αναγεννήθηκε η Bacardi μετά από τις δυσκολίες που προέκυψαν στο πέρασμα των δεκαετιών, έτσι και ο φοίνικας αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του”.

Καθόμαστε στην μπάρα και ο Θοδωρής βάζει ευλαβικά μέσα σε ένα mixing glass Bacardi Carta Oro, Martini Riserva Speciale Rubino, σπιτικό σιρόπι από θυμαρίσιο μέλι και bitters. Άρχισε να τα ανακατεύει και το αποτέλεσμα είχε όχι μόνο υπέροχο χρώμα αλλά και ένα σώμα που σε προκαλούσε να το δοκιμάσεις. Βάζει λίγο στο χέρι του και δοκιμάζει. Μας το σέρβιρε σε ένα ποτήρι από το οποίο είχε ψεκάσει με έλαια από ένα λεμόνι.

Το Phoenix αγγιζει τα όρια του κλασικού χωρίς να είναι ένα βαρύ ποτό και δύσκολο στην γεύση. Προσεγγίζει αρκετά το El Presidente και αυτό του δίνει μια οικειότητα. “Ήθελα να πετύχω το χρώμα, γι’ αυτό χρησιμοποίησα Bacardi Carta Oro, ενώ το μέλι του δίνει ωραίο σώμα”. Είναι ένα cocktail με ‘εύκολα’ υλικά, μπορεί ο καθένας να το δημιουργήσει και σε κάθε του γουλιά να θυμάται όλη την ιστορία της Bacardi.

Το ταξίδι του Phoenix έχει ήδη αρχίσει. Τις επόμενες μέρες θα πετάξει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να το δεις και να το δοκιμάσεις. Μπορεί σε κάποια πτήση του να βρεθεί δίπλα σου, σε κάποια συναυλία.

Phoenix - Teo Konstantinidis (3).jpg
Phoenix - Teo Konstantinidis (4).jpg
Phoenix - Teo Konstantinidis (7).jpg
Phoenix - Teo Konstantinidis (10).jpg
Phoenix - Teo Konstantinidis (13).jpg

Silver Lining by λορετα τοσκα

Silver Lining - Loreta Toska (2).jpg

Συναντήσαμε τη Λορέτα στο παλάτι της, στο Theory Bar & More στο Χαλάνδρι. Είναι το μέρος όπου νιώθει σαν στο σπίτι της και δεν θα υπήρχε καλύτερος χώρος για να μας μεταγγίσει την έμπνευσή της. “Γιατί Silver Lining; Γιατί απλά είμαι αυτό το άτομο. Όταν όλα πάνε στραβά είμαι εκείνη που θα σκεφτεί θετικά. Το ‘Silver Lining’ είναι μια φράση που δεν είναι τόσο γνωστή, αλλά έχει πολύ ωραίο νόημα. Είναι η ασημένια γραμμή του ήλιου που βγαίνει από τα σύννεφα και συμβολίζει την αισιοδοξία”.

Με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη φοράει την ποδιά της και μεταβαίνει πίσω από την μπάρα. Την βλέπω να παίζει με τα shakers βάζοντας μέσα Bacardi Carta Blanca, λαιμ, triple sec και ανθόμελο. Κάποια στιγμή σταματάει, ανοίγει το shaker, βγάζει τον πάγο και βάζει μέσα παγωτό βανίλια Mαδαγασκάρης και συνεχίζει να χτυπάει. Το αποτέλεσμα στο ποτήρι μοναδικό, λευκό και αφράτο. Γαρνίρει με πιπέρι και δεντρολίβανο.

Πίνω την πρώτη γουλιά και τη ρωτάω για τα συστατικά του “Όταν χτύπαγα μικρή, η μητέρα μου πάντα μου έδινε παγωτό για να γλυκαθώ και να ξεχάσω τον πόνο. Έτσι, έχω συνδέσει το παγωτό με αυτή την ιστορία και την χαρά που μου έδινε σε κάθε πόνο. Γι’ ιαυτό και αποφάσισα να το βάλω στο cocktail μου”.

Το μαγικό αυτό συστατικό δίνει στο cocktail και μια εξαιρετική θερμοκρασία, το κάνει αφράτο αλλά καθαρίζει και τις γεύσεις λόγω του αλατιού που περιέχει. “Το συγκεκριμένο ποτό θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Δεν είναι βαρύ. Είναι ένα ποτό που θα φρεσκάρει την γευστική σου παλέτα. Θέλει να σε κάνει πιο ελαφρύ και πιο ευδιάθετο”.

Silver Lining - Loreta Toska (3).jpg
Silver Lining - Loreta Toska (4).jpg
Silver Lining - Loreta Toska (1).jpg
Silver Lining - Loreta Toska (6).jpg

sempre viva by θοδωρησ καϊσιδησ

Sempre Viva - Teo Kaisidis (1).jpg

To Sempreviva είναι ένα λουλούδι που φύεται στα Κύθηρα και λέγεται ότι δεν μαραίνεται ποτέ, ακόμα και όταν κοπεί από τη ρίζα του. Στην ουσία, είναι ένα άνθος που χρειάζεται ελάχιστο νερό για να ζήσει και είναι σαν αποξηραμένο. Το χρησιμοποίησε και ο Πάρης για να πείσει την ωραία Ελένη για την αιώνια ομορφιά της.

Για τον Θοδωρή, το Sempre Viva είναι το cocktail με το οποίο διακρίθηκε στο φετινό Bacardi Legacy. Μέσα στο shaker του κατάφερε να συνδυάσει τη μοναδικότητα του λουλουδιού με την ιστορία των πειρατών που κατέπλεαν στα Κύθηρα έχοντας στα αμπάρια τους βαρέλια με ρούμι. “Τα Κύθηρα ήταν για πολλά χρόνια ορμητήριο πειρατών. Οι ναυτικοί της εποχής είχαν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Η ‘δίαιτά’ τους προέβλεπε πάντα μάνγκο, μέλι, κόκκους σιναπιού και λάιμ. Και, φυσικά, άφθονο ρούμι.

Αυτά τα συστατικά έβαλε και στο shaker του και άρχισε να το χτυπάει. Bacardi Carta Blanca, χυμό μάνγκο, χυμό λάιμ και μέλι αρωματισμένο με κόκκους μουστάρδας. Το γαρνίρει με ένα άνθος sempreviva και μας το προσφέρει. Το αποτέλεσμα είχε ένα υπέροχο χρώμα, ενώ η γεύση του ήταν όσο φρουτώδης έπρεπε, αναδεικνύοντας όλα τα μαγικά χαρακτηριστικά του Bacardi.

“Είναι πολύ κοντά στις γεύσεις της πλειοψηφίας του κοινού. Και είναι καθαρό, αφού δεν περιέχει άλλο spirit. Τα υλικό του τα βρίσκεις εύκολα και παντού. Είναι ένα ‘παγκόσμιο’ cocktail - μπορεί να φτιαχτεί σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ο διαγωνισμός αυτός είναι ιδιαίτερος και έχει πολύ ενδιαφέρον. Σκέφτεσαι και εκτός μπαρ πράγματα, μαθαίνεις και αυτό είναι πολύ ωραίο”.

Sempre Viva - Teo Kaisidis (3).jpg
Sempre Viva - Teo Kaisidis (4).jpg
Sempre Viva - Teo Kaisidis (7).jpg
Sempre Viva - Teo Kaisidis (6).jpg

hermanos by νικοσ τριανταφυλλου

Hermanos - Nikos Triantafyllou  (3).jpg

Τον Νίκο τον συνάντησα στο Noel. Επειδή επικρατούσε το αδιαχώρητο, ανεβήκαμε στο etage και μιλήσαμε για το cocktail του ήρεμα. “Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κατέβω σε κάποιον διαγωνισμό. Τελευταία στιγμή με έπεισε η αδερφή μου για το Bacardi Legacy. Τη συνταγή του cocktail μου την εμπνεύστηκα ένα μεσημέρι δύο μόλις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας”. Μιλάει για αυτό με τη χαρά μικρού παιδιού, ενώ πηγαίνει πίσω από την μπάρα για να μας το φτιάξει.

Το χτίζει ευλαβικά, βάζοντας Bacardi carta blanca, Bacardi 8 anos, γλυκό κόκκινο βερμούτ, pedro ximenes cherry, triple sec και blend από 3 bitter. “Αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και είναι πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα”. μου εξηγεί. Μας το σερβίρει σε double old fashioned ποτήρι με μία φέτα πορτοκάλι κι ένα cherry. Εξαιρετικό, δυνατό, γεμάτο γεύσεις.

Τον ρωτάω γιατί το ονόμασε έτσι: “Hermanos. Αδέρφια. Μέσα σε μια οικογένεια πρέπει να υπάρχουν ισχυροί δεσμοί. Μόνο όταν έχεις τέτοιες γερές βάσεις μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου και να πετάξεις. Είναι βασικό στοιχείο της κουλτούρας και της ιστορία της Bacardi αυτό. Τα δύο αδέρφια που την ίδρυσα πέρασαν πάρα πολλά, αλλά κατάφεραν να τα ξεπεράσουν επειδή ήταν ενωμένοι”.

Η ιστορία πίσω από το όνομα, όμως, έχει και προσωπική προέκταση “Ο πατέρας μου είχε ανοίξει ένα μπαρ. Ένα από τα καλύτερα της περιφέρειας. Εκεί μέσα μεγάλωσα. Όταν ζοριστήκαμε πολύ με τα οικονομικά, η αδερφή μου με βοήθησε να βρω το στόχο μου: Να φτιάξω ένα δικό μου μπαρ όπου θα βάλω τους γονείς μου να δουλέψουν εκεί μέσα”.

Ο Νίκος τη χαίρεται με την ψυχή του όλη αυτή τη διαδικασία του διαγωνσιμού. “Το διασκεδάζω. Μου δίνει τη δυνατότητα να μάθω πράγματα, είναι μεγάλη εμπειρία για μένα. Θα γνωρίσω πόλεις, κόσμο, πολλά μπαρ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Και όλο αυτό με γεμίζει χαρά”.

Hermanos - Nikos Triantafyllou  (7).jpg
Hermanos - Nikos Triantafyllou  (9).jpg
Hermanos - Nikos Triantafyllou  (10).jpg
Hermanos - Nikos Triantafyllou  (2).jpg
Hermanos - Nikos Triantafyllou  (4).jpg
Footnote: Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης, Φωτογραφίες: Νίκος Μάστορας